MVRDV - Shenzhen CBD

Shenzhen CBD

By changing the size and relationship to the core of each floor of these office towers, MVRDV created differentiated and singular office environments which are highly flexible according to the tenants needs. An individualized sequence of plateaus can be created. As a side effect, due to the different floor sizes, a series of balconies emerge, which can be used for social gatherings and for gardens in the sky, panoramically overlooking the district and the city.  A ’catalogue’ of floor plans has been developed: from normal floors that surround the core evenly, via floors with a bigger floor plan on one side, via completely single oriented deeper floor plans, via U and L shaped floor plans, to floors with private wings for executive staff or meeting rooms. 

  • Country
    China
  • City
    Shenzhen
  • Year
    2008
  • Surface
    360000 m²
  • Client
    Shenzhen Planning Bureau/ Financial Development Service Office
  • Status
    Competition
  • Programs
    Offices, Retail
  • Themes
    Architecture

Many of the existing office buildings in Shenzhen are conceived as simple extrusions of a basic floor plan. This leads to a high efficiency and also to generic repetition and monotony. By changing the size and relationship to the core of each floor, differentiated and singular office environments are created, adaptable to the client’s specific demands. The floors become recognizable. A more individualized sequence of plateaus can be created. As a side effect, due to the different floor sizes, a series of balconies emerge, which can be used for social gatherings and for gardens in the sky, panoramically overlooking the district and the city. The overhangs create shadow over these terraces.

A ’catalogue’ of floor plans has been developed: from normal floors that surround the core evenly, via floors with a bigger floor plan on one side, via completely single oriented deeper floor plans, via U and L shaped floor plans, to floors with private wings for executive staff or meeting rooms. The selection of the floor types can lead to different highly customized towers. Every tower is different in its composition. In this way the towers become different but related, leading to a ‘family’ of towers. The balconies can be used to position trees and other planting, and landscape features. These can be interconnected with stairs so that vertical parks emerge. Truly green buildings become possible. With the plants, the entire buildings obtain a tree like appearance. A welcoming compensation in an area that is so dominated by straight forward elements of mirrors and glass.

By reducing the size of the lower floors of each building, views are created that open up the district and allow the new Stock Exchange to become more visible and act as a point of visual orientation. It becomes the heart of the district, visible from everywhere. The reduction also leads to more open areas at ground level: plazas and wide pavements that provide attractive space for the workers to meet and to exchange. These spaces are sheltered by the overhangs above, protecting the spaces from the heat or rain. Additional trees create a comfortable climate. The area becomes a usable public outdoor space all year round. The tapering softens the somehow blunt appearance of the Shenzhen Stock Exchange tower, giving it a more nuanced, refined, and elegant environment within which to sit. The towers act as a series of ‘trees’, covering the CBD plazas and pavements. 

By connecting the minus one level of the plots with the metro system with its shopping centre a great concourse emerges. Directly connected with the metro it has direct access into the lobbies. By surrounding these lobbies with retail and shops, a vivid underground street system emerges. By creating glass roofs natural light penetrates into these spaces. Escalators and lifts connect the lobby level with the street level. This family of four towers has the great potential to enrich the Shenzhen Central Business District by adding distinguished character and by becoming an attractor and facilitator to city life. Through attractive individual spaces on the inside and the many levels of vertical park on the outside the buildings are beacons of progress. This collective of individuals can communicate to the world how Shenzhen and its financial heart are world leaders of innovation.

On ground floor the buildings’ cores are surrounded with programs such as access lobbies, ground floor shops and restaurants that will enliven the plazas. They form the roots at the bottom of the ‘trunk’ of the structures. The cores are designed as central halls that are surrounded with lifts rising into the rest of the building. A void in the middle of these halls makes it possible to connect the entire tower together spatially. Around the lifts all other shafts and stairs are positioned. Openings at all sides provide maximum flexibility. The office landscapes are conceived as efficient grid system allowing for great flexibility and adaptation over time.

Gallery

© all rights reserved

#SHENZHEN CBD

facebook

Is this a new building trent, building in slices!? MVRDV - CBD Trees - Shenzhen Get to know more here:

facebook

PROJECTS: Our competition entry for the Shenzhen CBD towers, way back in 2008. Its so old you could say its from the archive, but we hope you'll like it anyways. More info...

Share the Love